Elisabeth Ohlson Wallin | Om Elisabeth
9
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Elisabeth Ohlson Wallin född 1961 och började arbeta som dagstidnings fotograf 1980. Hennes konstnärliga genombrott var med fotoutställningen Ecce Homo 1998 som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning. Utställningen Ecce Homo visades som bildspel två månader efter vernissagen under kulturnatten i Uppsala Domkyrka som resulterade i bombhot och att Påven ställde in sveriges dåvarnade ärkebiskop K-G Hammar planerade audiens. Ecce Homo turnerade i Sverige och i Europa under två år. Många utställningar ledde till upplopp och demonstrationer och mordhot.
I sitt konstnärsskap arbetar hon oftast med en dokumentär tradition i botten och adderar bilden med fiction och genom att minutiöst regissera och arrangera modellerna så att hennes budskap ska gå fram. Hennes stora inspirationskälla finns i de gamla bibliska målningar av Caravaggio och Artemesia Gentileschis. Dessa Barockens mästare inspirerade henne till utställningen In Hate We Trust från 2007.
Att synligöra orättvisor och när något är fel för den enskilda människan går som en röd tråd i Ohlson Wallins bilder. 2010 Åkte hon till Jerusalem och skapade 15 bilder som visade HBT personers kärlek i staden Jerusalem. Utställningen premiär visades på Världkulturmuseet i Göteborg efter museeledningen tvingade henne att ta bort en bild som visade tre homosexuella muslimer be. Världskultur museet var rädd för en terror attack och lät alla besökare passera en säkerhets kontroll.
Ett annat omtalat verk av Elisabeth kom till 2012 den visar Kungen med sina manliga vänner som äter pizza på Camilla Hernemarks nakna kropp och en skurande drottning Silvia där hon försöker få bort ett hakkors i parketten. Drottningen anmälde flera tidningar som publicerade bilden. Det blev en stor debatt om hur långt satir får gå. Efter tumulten med Kungamiddagen ägnade Elisabeth sig åt att ge ut en dokumentär fotobok om Sverige.
Elisabeth arbetar även kommersiellt och redaktionellt. Där har hon specialicerat sig på att ta starka porträtt. Elisabeth arbetar mot bokförlag, tidningar, företag och organisationer.