Nedbrunnen moské i Stockholm.

fotograf

Elisabeth Ohlson

Elisabeth Ohlson är född 1961 och började arbeta som dagstidningsfotograf 1980. Hennes konstnärliga genombrott skedde med fotoutställningen Ecce Homo 1998. Den visade Jesus i sällskap med hbtq-personer och väckte mycket starka känslor.

Vernissagen tog plats i Uppsala Domkyrka, vilket resulterade i bombhot och att Påven ställde in en planerad audiens för Sveriges dåvarande ärkebiskop K-G Hammar. Ecce Homo turnerade i Sverige och i Europa under två år. På många platser förekom upplopp, demonstrationer och mordhot.

I sitt konstnärskap arbetar Elisabeth oftast med en dokumentär tradition i botten. Sedan adderas fiction till bilderna. Modellerna regisseras och arrangeras minutiöst, så att budskapet ska gå fram. Elisabeths stora inspirationskälla finns i gamla bibliska målningar av Caravaggio och Artemesia Gentileschis. Dessa barockens mästare inspirerade till utställningen In Hate We Trust från 2007.

Att synliggöra orättvisor och när något är fel för den enskilda människan går som en röd tråd genom Ohlsons bilder. 2010 åkte hon till Jerusalem och skapade 15 bilder som visade hbtq-personers kärlek i staden Jerusalem. Utställningen premiärvisades på Världskulturmuseet i Göteborg, men först efter att museiledningen hade tagit bort en bild som visade tre homosexuella muslimer be. Världskulturmuseet var rädda för en terrorattack och lät alla besökare passera en säkerhetskontroll.

Ett annat omtalat verk av Elisabeth Ohlson kom 2012 och visar Kung Carl-Gustaf med sina manliga vänner som äter pizza på Camilla Henemarks nakna kropp. Bredvid syns en skurande Drottning Silvia som försöker få bort ett hakkors i parketten. Drottningen anmälde flera tidningar som publicerade bilden. Det blev en stor debatt om hur långt satir får gå. Efter detta tumult gav Elisabeth ut en dokumentär fotobok om Sverige.

Elisabeth arbetar även med kommersiellt och redaktionellt foto. Hon har specialiserat sig på att ta starka porträtt och har uppdrag för bokförlag, tidningar, företag och organisationer.

Representerad på:

National Museum
Arbetets Museum
Dalarnas Museum
Moderna Museet, Pärnu Estland
Västegötlands museum